logo hoog 1
 • Lissabon
 • Beja
 • Lousal
 • Grândola
 • sightseeing
  Santiago do Cacém
 • Évora
 • troia2 1
  Troia ruïnes
 • troia1 1
  Viswerkplaatsen
 • troia3 1
  Carrasqueira, vissershaven gebouwd op palen.

Sightseeing

Culturele uitstapjes

Santiago do Cacém
Miróbriga – Romeinse stad 

Lousal
Parque Mineiro do Lousal

Beja
Romeinse Villa bij Pisões

Évora
UNESCO world heritage

Troia
Romeinse ruïne, archeologisch monument

Lissabon
Nog geen anderhalf uur rijden. Een dagtocht waard!

Miróbriga: Romeinse stad – Santiago do Cacém
Belangrijkste bewoningsperiode ca. 50 tot 300 na Chr.
Oppervlakte 10-12 hectare
Bevolking ongeveer 2000 personen

Typisch Romeins provincieplaatsje, dat in het klein een prima overzicht biedt van wat men ook op grotere opgravingen mag verwachten.
Een centrale marktplaats (forum), een basilica en curia (overheidsgebouwen) en een paar tempels.
Verderop vinden we woonblokken (insulae) met huurwoningen voor de gewone bevolking.
En een enkele Domus, de grote woningen van de welgestelden.
Onontbeerlijk voor elke zichzelf respecterende Romeinse burger, de baden (balnae) natuurlijk,Vooral het zogenoemde Westelijke bad is bijzonder goed bewaard gebleven.

Direct bij de ingang is een informatiecentrum, het verdient aanbeveling daar eerst even naar binnen te lopen. Klik hier voor meer informatie.

Parque Mineiro do Lousal – Lousal
Sinds de steentijd wordt op verschillende plaatsen op de zogenoemde Iberische Pyriet-gordel naar het mineraal Pyriet (FeS2) gegraven, oorspronkelijk voor verwerking als vuurslag (vandaar de naam), later als grondstof voor ijzer en zwavel.

De industriele winning startte hier rond 1850, de topjaren lagen rond een eeuw later. Daarna liep de belangstelling voor pyriet terug.
In 1988 werden de pyriet-mijnen van Lousal definitief gesloten.
Om economische en sociale terugloop te verhinderen, maar vooral om te voorkomen dat het door de mijnbouwactiviteiten ontstane, unieke landschap zou worden aangetast, werd de regio tot cultureel park omgevormd.
Boeiend voor bezoekers is, naast de fraaie omgeving, vooral het museum. Alles opgesteld in beeldschoon gerestaureerde voormalige mijngebouwen.
Omgeven door de woningen van arbeiders en opzieners kost het geen moeite zich voor te stellen hoe deze mijn ooit een stadje op zich vormde.
Met een bezoek aan het nabijgelegen kunstnijverheidscentrum of het restaurant “Armazém Central” kan het bezoek worden afgesloten.
Klik hier voor meer informatie.

Romeinse Villa bij Pisões – Beja
Een villa is niet zozeer een Romeins buitenhuis als wel een groot landbouwbedrijf, met een luxe hoofdverblijf voor de eigenaar en allerlei bijgebouwen voor het personeel, meestal slaven.

Deze villa vormde zo een dorp op zich, met eigen watervoorziening, baden, heiligdommen
De romeinse dijk, waaraan dit bedrijf zijn water dankte, is even ten westen van de hoofdwoning ( vlak over de weg) nog te bezichtigen
De grote rijkdom van de voormalige eigenaars is vooral nog zichtbaar aan de vele, kunsthistorisch zeer belangrijke, mozaiekvloeren die hier nog te zien zijn.
Ze stammen uit verschillende perioden (2e tot 4e eeuw na Chr.) en laten heel verschillende stijlen zien. Een absolute aanrader.

Évora – UNESCO world heritage
Évora is een (universiteits)stad in het zuidoosten van Portugal, en is de hoofdstad van het gelijknamige district in de regio Alentejo. De stad telt zo’n 50.000 inwoners.
Een dagtocht waard, op een uurtje rijden van No Campo.

Meer dan 2000 jaar oud met grote verschillen: labyrintische straten, zonnige pleinen, moorse binnenplaatsen en gotische portalen.

Uit de Romeinse tijd zijn er o.a. de “Diana Tempel”, muren, een aquaduct en thermen te zien. Uit de moslimse periode de stadswijk Mouraria. Het historische centrum is geheel omringd door een rubuste stadsmuur.
Évora was in de “gouden tijd” een stad die kunstenaars aantrok uit Vlaanderen, Italië en Spanje, die ook tot haar glans wilden bijdragen.
Zo is er de vroeg-gotische kathedraal, gebouwd van 1186 tot 1204, met een klooster uit de 14de eeuw.

Er zijn zoveel sporen van die roemrijke tijd, dat de UNESCO de stad op de werelderfgoelijst heeft gezet.

Archeologisch monument: Romeinse ruïnes – Troia

In Troia (aan de linkeroever van de Sado rivier in het noorden van het schiereiland Troia tegenover Setúbal) vindt u eeuwenoude getuigenissen van de menselijke aanwezigheid. De Romeinse ruïnes zijn een van de belangrijkste archeologische vondsten en dateren uit de 1ste eeuw. Hier bevond zich de grootste viszouterij van het West-Romeinse rijk.

De bevolking van deze plaats hield zich bezig met visvangst en de productie en export van gezouten vis en visproducten. De ruïnes bestaan grotendeels uit een viszouterij, gebouwd in de eerste helft van de eerste eeuw, die tot de zesde eeuw in gebruik was. Verder zijn er overblijfselen van een badhuis, een mausoleum met begraafplaats en enkele woonhuizen. De ruïnes zijn sinds 1910 als Nationaal Monument geclassificeerd. Klik hier voor meer informatie.
Dankzij de aanwezigheid van rijke visgronden in de nabije Atlantische Oceaan, en de mogelijkheid zout te winnen in de monding van de Sado, kon deze activiteit eeuwenlang floreren. De gezouten vis en andere visproducten zoals garum werden per boot o.a. naar Rome geëxporteerd. Tegenwoordig wordt nog altijd zout geproduceerd in het nabijgelegen Alcácer do Sal.

TIP: Op dit ontmoetingspunt van de rivier Sado met de zee ziet u vaak dolfijnen. Een boottocht om dolfijnen te spotten is dus altijd een goed idee. In de natuurparken Parque Natural da Serra da Arrábida en Reserva Natural do Estuário do Sado kunt u vogels spotten. Niet ver hier vandaan ligt Carrasqueira, een traditionele vissershaven gebouwd op palen.

Maar ook in de directe omgeving is veel te zien. Santa Margarida da Serra zelf, Melides of Alcácer do Sal.